Uunilohi

Valmista täydellinen uunilohi tartarkastikkeella! Tässä yksinkertainen ohje, jossa käytetään tuoretta tilliä, sitruunaa ja herkullista tartar-kastiketta. Sopii sekä arkeen että juhlaan.

800 g lohta
½ tl suolaa
½ tl sitruunapippuria
2 dl ruokakermaa
tilliä tai persiljaa
1 sitruuna
Tartar-kastike:
2,5 dl majoneesia
1 pieni suolakurkku
1/2 pieni sipuli
2 rkl kapriksia
tilliä
suolaa ja pippuria
2 rkl sitruunamehua

**Uunilohi** Uunilohi on klassinen herkku, joka sopii erinomaisesti sekä arki- että juhla-aterioihin. Täydellisen kypsän lohen saat käyttämällä lihalämpömittaria. Ihanteellinen lämpötila on 42°C, mutta 40–50 asteen välillä lohi on mehevimmillään. 60 asteinen lohi on täysin kypsää, mutta saattaa olla hieman kuivempaa.

**Ainekset:** - 800–1000 g lohifile - 2 dl ruokakermaa - Sitruunapippuria - Suolaa - Tuoretta tilliä tai persiljaa - 1 sitruuna (lohkoiksi leikattuna)

**Tartarkastike:** - 1 pieni sipuli - 2 rkl kapriksia - 1 pieni suolakurkku - 1 tl tilliä - 2 dl majoneesia - 1 rkl sitruunamehua - Suolaa ja mustapippuria

**Valmistusohje:**

1. Valmista tartarkastike ensin maustumaan. Kuori ja hienonna sipuli. Hienonna myös kaprikset, suolakurkku ja tilli.

2. Sekoita hienonnellut kasvikset majoneesiin. Mausta kastike sitruunamehulla, suolalla ja mustapippurilla. Laita kastike jääkaappiin maustumaan, kun valmistat lohen.

3. Puhdista lohifile mahdollisten ruotojen varalta. Huuhtele file kylmällä vedellä ja kuivaa huolellisesti talouspaperilla. Voit halutessasi leikata fileen annospaloiksi.

4. Aseta lohifile uunivuokaan nahkapuoli alaspäin. Ripottele fileen pinnalle sitruunapippuria ja suolaa. Kaada vuokaan ruokakerma ja kypsennä uunin alaosassa 175 °C:ssa noin 30 minuuttia.

5. Kun lohi on kypsä, ripottele sen pinnalle tuoretta tilliä tai persiljaa. Leikkaa sitruuna lohkoiksi koristeeksi.

Tartarkastikkeen Taustat ja Alkuperä

Tartarkastike, tunnetaan myös nimellä tartar kastike, on saanut nimensä mongolialaisista tataareista, jotka olivat paimentolaiskansoja. Tämän herkullisen kastikkeen juuret ulottuvat Ranskaan, jossa siitä tuli aristokraattien suosikki. Alun perin tartarkastike valmistettiin yksinkertaisista raaka-aineista, jotka olivat helposti saatavilla. Nykyään tartar kastike on levinnyt maailmanlaajuisesti ja sitä käytetään erityisesti liha- ja kalaruokien yhteydessä.

Kuinka Valmistaa Tartarkastike Kotona

Tartarkastike ohje on helppo seurata, ja kastikkeen valmistaminen on nopeaa. Aloita sekoittamalla majoneesi, hienonnettu suolakurkku, kaprikset ja hienonnettu sipuli. Lisää tuoreita yrttejä, kuten persiljaa tai tilliä, antamaan kastikkeelle tuoreutta ja makua. Mausta seos sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla. Tartarkastike ohje on joustava, joten voit lisätä esimerkiksi sinappia tai valkosipulia oman maun mukaan. Kun kaikki ainekset on sekoitettu, anna kastikkeen maustua jääkaapissa vähintään tunnin ajan ennen tarjoilua.

Tartarkastikkeen Ravintoarvot ja Terveyshyödyt

Tartarkastike on herkullinen lisuke, mutta sen ravintosisältö riippuu käytetyistä aineksista. Perinteinen tartar kastike sisältää majoneesia, joka on kaloripitoista. Voit kuitenkin tehdä kastikkeesta terveellisemmän käyttämällä kevyttä tai vähärasvaista majoneesia. Suolakurkut ja kaprikset tarjoavat kuitua ja vitamiineja, kun taas tuoreet yrtit lisäävät antioksidantteja. Muista nauttia tartarkastiketta kohtuudella osana tasapainoista ruokavaliota.

Ideoita Tartarkastikkeen Käyttöön

Tartarkastike ohje sopii erityisesti kalaruokien, kuten paistetun lohen tai kalapuikkojen, kanssa. Se on myös täydellinen lisuke grillatulle lihalle tai hampurilaisille. Kokeile tartar kastiketta myös kasvisruokien, kuten grillattujen vihannesten, kanssa tuomaan ruokaan lisämaun. Voit käyttää kastiketta myös voileipien täytteenä tai dippikastikkeena. Tartarkastike on monipuolinen ja helppo muokata, mikä tekee siitä täydellisen lisukkeen monenlaisiin ruokiin.

Tietoja reseptistä

valmistusaika: 
60 min
annosmäärä: 
6