Lohimedaljonki

Lohimedaljonki on täydellinen arkiherkku! Opettele lohen paistaminen pannulla ja uunissa meidän helppojen ohjeiden avulla. Nauti mehevä ja täydellisesti kypsennetty lohi.

500 g lohifilee




ripaus merisuolaa ja pippuria




öljyä tai voita paistamiseen




½ sitruunan mehu




Klassiset lohimedaljongit on helppo valmistaa ja ne voi kypsentää grillissä tai paistinpannulla. Mausteiksi ripaus suolaa, valkopippuria sekä sitruunaa ja hieman tuoretta tilliä. Muuta ei tarvita. Lisukkeeksi sopii uudet perunat tai perunamuhennos.

Lohimedaljonkien valmistus:1
. Poista lohifileestä mahdollisesti jääneet ruodot. Leikkaa fileestä ylimääräinen maharasva siististi pois, jotta saat fileestä mahdollisimman tasapaksun. Leikkaa filee neljään samankokoiseen palaan. 2. Viillä palojen keskikohtaan syvä viilto nahkaan asti, mutta älä vahingoita nahkaa, sillä se toimii medaljonkien saranana. Taita palat saranan kohdalta medaljongeiksi niin, että nahka pitää palan kahta puolta kiinni toisissaan. Voit myös käyttää kokonaista kalaa, jolloin joudut irrottamaan fileet rangasta itse. Tällöin tarvitset ruotopihdit, joilla nyppiä ruodot fileestä. 3. Mausta medaljongit suolalla, pippurilla ja sitruunamehulla.

**Lohimedaljonkien kypsennys pannulla:** 1. Pistä paistolämpömittari lohen paksuimpaan kohtaan. Paista medaljonkeja kuumalla pannulla öljyssä aluksi saranapuoli alaspäin. 2. Kun lohen pinta on saanut kauniin paistovärin, käännä kala ja ruskista vielä sen toinen puoli. Lohi on kypsää ja mehevää, kun paistolämpömittari näyttää 48 °C astetta. 3. Nosta kala hetkeksi foliovuokaan vetäytymään ennen tarjoilua.

**Kypsennys uunissa:** 1. Esilämmitä uuni 150 °C asteeseen ja vuoraa uunipelti valmiiksi leivinpaperilla. 2. Pistä paistolämpömittari lohen paksuimpaan kohtaan ja paista lohta uunin keskitasolla, kunnes paistolämpömittari näyttää 48 °C astetta. Uunissa medaljonkien pinta ei karamellisoidu, mutta lohi paistuu tasaisemmin. 3. Nosta kala paiston jälkeen hetkeksi foliovuokaan vetäytymään.

Nauti täydellisesti kypsennetyt lohimedaljongit esimerkiksi tuoreiden sitruunalohkojen, silmusalaatin ja tillivedessä keitettyjen uusien perunoiden kanssa.

**Valmistusaika:** 15 min **Annosmäärä:** 2-4 **Erikoistyövälineet:** paistolämpömittari

-
-
-

**Lohimedaljonki uunissa: herkullinen ja helppo arkiherkku**

Lohimedaljonki uunissa on täydellinen valinta, kun haluat valmistaa terveellisen ja herkullisen aterian helposti ja nopeasti. Tämä ruokalaji yhdistää lohen mehevyyden ja uunin tarjoaman vaivattomuuden, jolloin saat täydellisesti kypsennetyt lohimedaljongit vaivatta. Tässä artikkelissa annamme vinkkejä ja ideoita, miten valmistat lohimedaljonkeja uunissa ja kuinka voit muunnella reseptiä omien makumieltymystesi mukaan.

**Miksi valita lohimedaljonki uunissa** 1. Lohimedaljonki on loistava valinta, koska lohi on terveellinen ja ravitseva kala, joka sisältää runsaasti omega-3-rasvahappoja, proteiinia ja vitamiineja. 2. Uunissa valmistaminen on helppoa ja vaivatonta, ja se takaa tasaisen kypsennyksen, jolloin lohimedaljongit säilyvät mehevinä ja maukkaina. 3. Lisäksi uunissa valmistaminen vapauttae aikaa muille valmisteluille, joten se sopii erityisen hyvin kiireisiin arki-iltoihin.

**Valmistusvinkit lohimedaljonkeihin** 1. Valitse laadukas lohi: Käytä tuoretta ja laadukasta lohta parhaan maun ja koostumuksen saavuttamiseksi. Lohimedaljongit kannattaa leikata tasakokoisiksi paloiksi, jotta ne kypsyvät tasaisesti. 2. Mausta rohkeasti: Käytä suolaa, pippuria ja sitruunaa perusmausteina. Voit lisätä myös yrttejä, kuten tilliä, persiljaa tai rosmariinia, tuomaan makua. Valkosipuli ja inkivääri tuovat loheen mukavaa potkua. 3. Käytä sopivaa lämpötilaa: Paista lohimedaljongit 200-asteisessa uunissa noin 15-20 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä mutta vielä meheviä. Varo ylikypsentämästä lohta, jotta se ei kuivu. 4. Lisää kosteus: Voit lisätä uunivuokaan tilkan valkoviiniä, sitruunamehua tai kasvislientä, jotta lohi säilyy mehukkaana ja saa lisää makua.

**Maustaminen ja makuyhdistelmät** 1. Yrttivoi: Lisää lohen päälle nokare yrttivoita ennen paistamista. Yrttivoi sulaa lohen päälle, tuoden siihen makua ja mehukkuutta. 2. Sitruuna ja tilli: Ripottele lohen päälle sitruunankuorta ja tuoretta tilliä. Sitruuna tuo raikkautta ja tilli täydentää lohen luonnollista makua. 3. Valkosipuli ja inkivääri: Hiero lohimedaljonkeihin murskattua valkosipulia ja raastettua inkivääriä ennen paistamista. Tämä yhdistelmä tuo loheen lämpöä ja syvyyttä.

**Tarjoiluvinkit** 1. Tarjoile lohimedaljongit paahdettujen vihannesten ja keitettyjen perunoiden kanssa, jolloin saat täydellisen ja tasapainoisen aterian. 2. Valmista kylmä jogurtti- tai kermaviilikastike, jossa on sitruunaa ja yrttejä, ja tarjoile se lohen kanssa tuomaan raikkautta ja makua. 3. Lisää lohimedaljonkien päälle tuoreita yrttejä ja sitruunaviipaleita juuri ennen tarjoilua, jotta annos näyttää kauniilta ja houkuttelevalta.

**Viinisuositukset** 1. Chardonnay: Täyteläinen valkoviini, joka sopii erinomaisesti lohen kanssa. 2. Sauvignon Blanc: Raikas ja hapokas valkoviini täydentää lohen makuja hienosti. 3. Pinot Noir: Kevyt ja marjaisa punaviini tuo lohen makuun lisää syvyyttä ja täyteläisyyttä.

**Täydellinen arjen herkku** Lohimedaljonki uunissa on nopea ja helppo ruoka, joka tuo lautaselle terveellisyyttä ja herkullista makua. Sen monipuolisuus ja helppous tekevät siitä suositun ruokalajin, joka sopii moneen eri tilanteeseen. Kokeile erilaisia mausteita, lisukkeita ja tarjoilutapoja, ja löydä oma suosikkiversiosi tästä ihanasta kalaruoasta. Muista myös katsoa reseptisivuilta löytyvä reseptivideo, joka tarjoaa selkeät ohjeet ja vinkit lohimedaljonkien valmistukseen. Näin voit varmistaa, että lopputulos on aina täydellinen ja makuelämys vertaansa vailla.

Lohimedaljongin valmistelu uunissa

Lohimedaljongin valmistelu uunissa alkaa laadukkaan raaka-aineen valinnalla. Valitse tuore ja laadukas lohi, joka on sopivan paksuinen ja mehukas. Pese kala huolellisesti kylmällä vedellä ja kuivaa se talouspaperilla, jotta mausteet tarttuvat paremmin. Jos haluat säilyttää kalan mehukkuuden, jätä nahka paikoilleen – se suojaa lihaa kypsennyksen aikana. Kun lohimedaljonki on valmiiksi valmisteltu, voit siirtyä maustamiseen ja lohen paistamiseen uunissa.

Lohimedaljongin maustaminen

Lohimedaljongin maustaminen on tärkeä vaihe, joka nostaa kalan maun uudelle tasolle. Perinteiset mausteet, kuten suola, pippuri ja tilli, sopivat erinomaisesti lohen luonnollisen maun korostamiseen. Lisäksi voit kokeilla sitruunan mehua tai rosmariinia tuomaan raikkaan sävyn. Hiero mausteet tasaisesti lohimedaljongin pinnalle ja anna niiden imeytyä hetken ennen uuniin laittamista. Muista, että lohen paistaminen uunissa vaatii oikean maustamisen, jotta lopputulos on täydellinen.

Lohimedaljongin paistaminen uunissa

Lohimedaljongin paistaminen uunissa onnistuu parhaiten 180 asteessa. Paistoaika riippuu kalan paksuudesta, mutta yleensä 15–25 minuuttia riittää. Ohut lohifilee kypsyy nopeammin, joten tarkkaile kalaa säännöllisesti. Voit tarkistaa kypsyyden haarukalla: jos liha hajoaa helposti, lohimedaljonki on valmis. Alhaisempi lämpötila ja pidempi paistoaika säilyttävät kalan mehukkuuden ja tuovat esiin sen herkullisen maun. Lohen paistaminen uunissa on helppoa, kunhan muistat nämä perusasiat.

Lohimedaljongin tarjoilu ja lisukkeet

Kun lohimedaljonki on kypsennetty täydellisesti, on aika keskittyä tarjoiluun. Lohen paistaminen uunissa vaikuttaa sen mehukkuuteen, joten valitse lisukkeet sen mukaisesti. Perinteiset lisukkeet, kuten keitetyt perunat ja tuore vihersalaatti, sopivat lohelle erinomaisesti. Voit myös kokeilla riisiä tai paahdettuja kasviksia. Kastikkeet, kuten tillikermaviili tai sitruunavoikastike, täydentävät lohen makua täydellisesti. Kokeile erilaisia makuyhdistelmiä ja tee lohimedaljongista monipuolinen ja herkullinen ateria.

Lohen paistaminen pannulla

Jos et halua käyttää uunia, lohen paistaminen pannulla on nopea ja helppo vaihtoehto. Kuumenna pannu keskilämmöllä ja lisää pieni määrä öljyä tai voita. Paista lohimedaljonki 3–4 minuuttia kummaltakin puolelta, kunnes kala on kypsää ja pintaan on muodostunut rapea kuori. Lohen paistaminen pannulla on erinomainen tapa saada nopea ja herkullinen ateria, joka sopii sekä arki- että juhlapöytään.

Tietoja reseptistä

valmistusaika: 
15 min
annosmäärä: 
4